Zastanawiasz się nad tym, by zacząć stosować agar spożywczy? Zanim się na to zdecydujesz, poznaj odpowiedź na podstawowe pytanie dotyczącej tej substancji. Co to jest agar spożywczy? Jak sama nazwa wskazuje, znalazł on szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ze względu na to, że agar-agar pozyskuje się z alg morskich, przyjęło się go też nazywać „morską żelatyną”. By przekonać się, czym dokładnie jest agar spożywczy, poznaj jego właściwości i zastosowanie.
Agar spożywczy – właściwości
Agar-agar, który możesz znaleźć też pod nazwą E406 jest składnikiem ścian komórkowych alg morskich, skąd właśnie jest pozyskiwany. Należy on do wielocukrów i jest mieszaniną agarozy z agaropektyną. Ich stosunek zależy od tego, jakiego dokładnie gatunku i rodzaju alg użyto do wyprodukowania agaru spożywczego. Ma to znaczący wpływ na właściwości uzyskanego w tym procesie środka żelującego. Znajdziesz go między innymi wśród produktów, które oferuje sklep z odczynnikami chemicznymi Vichemic. Bardzo dobrze rozpuszcza się on we wrzącej wodzie, a w zimnej pęcznieje. Jego właściwości żelujące zależą też od pH roztworu.
Jakie zastosowanie ma agar spożywczy?
Agar spożywczy najczęściej wykorzystuje się jako środek żelujący. Oznacza się go symbolem E406. Podobnie jak inne surowce chemiczne ma właściwości stabilizujące i pozwala kontrolować lepkość, a także przyjmuje i wzmacnia smak produktów, w których się znajduje. Można go użyć też wtedy, gdy chcesz utrwalić zapach jedzenia. Znajdziesz go między innymi w składzie:
- czekolady,
- galaretek i cukierków,
- wypieków z piekarni,
- konserwach mięsnych,
- serach i nabiale,
- a także w wielu innych produktach.
Czy agar-agar szkodzi?
Z pewnością zastanawiasz się, czy chemia spożywcza, do której należy agar-agar, nie jest szkodliwa. Oczywiście spożywanie jej w zbyt dużych ilościach może powodować niechciane efekty. Jednak zdolności żelujące agaru są tak duże, że jego spożycie jest tak naprawdę niewielkie. Co więcej, jego bezpieczeństwo jako dodatku do jedzenia potwierdzają światowi eksperci.
Jak powstaje agar spożywczy?
Tak jak już wspomnieliśmy, uzyskuje się go z różnego rodzaju alg morskich. Tradycyjna metoda pozyskiwania agaru spożywczego polegała na tym, że po zebraniu i oczyszczeniu krasnorostów gotowało się je z dodatkiem octu, a następnie przesączano i ochładzano. W ten sposób uzyskiwało się żel, który następnie cięło się na nitki i suszyło na słońcu. Dziś agar spożywczy pozyskuje się raczej przy wykorzystaniu metody przemysłowej.
Znasz już odpowiedź na pytanie, co to jest agar. Bez obaw o to, czy jest on bezpieczny dla Twojego zdrowia, możesz z niego korzystać w swojej kuchni. Substancją żelującą E406 zastąpisz żelatynę, a jednocześnie wzbogacisz smak i zapach swoich potraw. Agar spożywczy znajdziesz też w składzie żywności, którą kupisz w sklepie. Możesz mieć pewność, że jego stosowanie jest w pełni bezpieczne.
Podobne wpisy
Oznaczanie substancji chemicznych mogących wywołać zagrożenie jest konieczne dla naszego bezpieczeństwa. Piktogramy chemiczne i ich znaczenie to wiedza, która może uratować nam zdrowie, a nawet życie. Substancje chemiczne mogą wywołać wiele niepożądanych działań, dlatego tak ważna jest znajomość sposobu ich oznaczania.
Substancje chemiczne dostępne na rynku różnią się parametrami fizycznymi i chemicznymi, w zależności od swojego przeznaczenia. Czynnikiem określającym przydatność danej substancji do określonego celu jest czystość substancji chemicznych. Co to jest substancja chemiczna? Substancja chemiczna to subs...
Surowce chemiczne występują w naturalnym środowisku i wykorzystuje się je w różnych branżach. Jakie zastosowanie mają surowce chemiczne i w jaki sposób się je pozyskuje? Warto zapoznać się z naszym artykułem, jeżeli chcesz utrwalić swoją wiedzę na ten temat. Surowce chemiczne w przemyśle Surowce ch...