Agar-agar
Agar-Agar jest mieszaniną liniowej agarozy (polimer złożony z powtarzającej się jednostki agarobiozy) oraz agaropektyny która składa się z dwóch kwasów. Agar zasłynął głównie dzięki wykorzystaniu w kuchni azjatyckiej. Jednak poza czysto konsumpcyjnymi zaletami, stanowi ważny substrat do przechowywania pożywek wykorzystywany w pracach mikrobiologicznych.
Zastosowanie w mikrobiologii
Płytki Petriego to nazwa na płytki agarowe, służą one podtrzymaniu podłoża wzrostowego w którym bakterie i grzyby poddają się hodowli dzięki czemu można je obserwować przez mikroskop. Standardowo Agar sprzedaje się w w formie proszku i taki proszek znajdą Państwo w naszej ofercie. Jest on bardzo łatwy w obróbce, po zmieszaniu z wodą przygotowuje się go podobnie do żelatyny.
Żelowa forma agaru sprawdza się idealnie jako podłoże do pomiaru ruchliwości i mobilności mikroorganizmów.
Zastosowanie w innych dziedzinach
O zaletach kulinarnych Agaru mogą Państwo przeczytać na stronach dedykowanym kuchni, my jedynie zaznaczamy, że takie zastosowanie istnieje i wyróżnić można branie go pod uwagę jako substytutu żelatyny dla wegan, zagęszczacz do zup albo element lodów i innych deserów.
Agar-Agar stosowany jest w medycynie jako środek przeczyszczający albo hamujący apetyt. Jest to również element klejów do papieru i tkanin. Z mniej popularnych zastosowań należy wymienić udział w procesie produkcji modeliny dla dzieci, materiałów wyciskowych w stomatologii oraz substytut żelatyny w emulsjach fotograficznych.