cukier gronowy

Cukier gronowy to synonim słów glukoza oraz dekstroza. Jest to prosty cukier którego 1 gram posiada około 4 kcal. W przeciwieństwie do dekstrozy powstającej z kukurydzy, cukier gronowy występuje głównie w owocach: winogrona, czereśnie, wiśnie, banan. Jego nadmierne spożywanie może być początkiem problemów z cukrzycą. Wzór chemiczny cukru gronowego to C6H12O6.

Zastosowanie

Cukier gronowy jest w głównej mierze składnikiem produktów spożywczych, ale znajduje również zastosowanie w przemyśle włókienniczym, grabarstwie oraz procesach fermentacyjnych.

Jest to element wielu napojów izotonicznych i słodzików. Z dekstrozy chętnie korzystają sportowcy, którzy regularnie trenując mogą bez obaw spożywać odżywki na bazie cukru gronowego.

Cukier gronowy – skutki dla zdrowia

Cukier gronowy jest oczywiście substancją nie toksyczną. Jedna niesie ze sobą poważne ryzyko, szczególnie u osób spożywających duże ilości wspomnianego cukru. Podstawowym zagrożeniem są choroby serca oraz otyłość. Po spożyciu cukru gronowego organizm dostaje dużą dawkę energii, którą należało by wykorzystać w innym wypadku nadmiary cukru zostaną przemienione w tłuszcz. Z otyłości wynika szereg innych dolegliwości, głównie związanych z sercem i ogólnym obciążeniem organizmu.

Wyświetlanie jednego wyniku