hypromeloza

Hypromeloza to polimer który stosowany jest w wielu wyrobach medycznych oraz jako dodatek do żywności. Pełna nazwa tego związku to hydroksypropylometylocelulozy (HPMC).

Opis chemiczny:

Hypromeloza jest ciałem stałym o odcieniu białym, zbliżonym do beżowego. Występuje pod postacią proszku który można formować w granulki. Związek jest rozpuszczalny w wodzie, gdy do tego dojdzie tworzą się koloidy. Jest podatny na silne reakcje z utleniaczami, jest palny oraz nietoksyczny.

Wykorzystując roztwór wodny (metyloceluloze) w połączeniu z hypromelozą pojawiają się właściwości żelowania termicznego. Po osiągnięciu temperatury krytycznej roztwór staje się półelastyczną masą.

Zastosowanie hypromelozy w życiu codziennym:

Jest to bardzo popularny środek stosowany w wielu gałęziach przemysłu. Pierwszą z nich jest przemysł żywieniowy, w którym naukowcy sprawdzają możliwość zastąpienia glutenu HPMC w produktach owsianych i zbożowych. Jest on wstanie uwięzić pęcherzyki tlenowe wewnątrz ciasta chlebowego co sprzyja wzrostowi chleba.

Również przemysł budowlany czerpie korzyści z wykorzystania hypromelozy, która jest stosowana w takich materiałach budowlanych jak tynki i kleje do płytek.


Jednak najwięcej korzyści z wykorzystania hypromelozy ma przemysł medyczny, z dużym nastawieniem na okulistykę. Roztwór hypromelozy świetnie sprawdza się jako półsyntetyczny zamiennik filmu łzowego. Zmniejsza podrażnienie oka i pomaga podczas operacji oka. Jest to równie składnik tabletek, który zależenie od zastosowania ma spowalniać bądź przyśpieszać uwalnianie związku chemicznego do przewodu pokarmowego.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3