kwas fosforowy
Kwas fosforowy [kwas ortofosforowy, kwas fosforowy (V)] to jeden ze słabych kwasów, którego wzór chemiczny wygląda następująco H3PO4. Ten nietoksyczny związek po oczyszczeniu w temp. pokojowej staje się ciałem stałym.
Produkcja kwasu fosforowego
Kwas fosforowy wytwarza się na skalę przemysłową na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest poddanie działaniu kwasu siarkowego, materiału zawierającego fosforan. W drugim przypadku wytwarza się fosfor elementarny w piecu łukowym, następnie fosfor pierwiastkowy podlega oddestylowaniu z pieca i spala się go w celu wytworzenia pięciotlenku fosforu.
Zastosowanie kwasu fosforowego
Kwas fosforowy jest składnikiem nawozów, wykorzystuje się do tego aż 90% całej światowej produkcji tego kwasu. Pozostałe 10% rozdysponowane jest na takie czynności jak zakwaszanie żywności i napojów, obróbce antykorozyjnej, w produkcji węgla aktywnego, jako regulator pH w kosmetykach oraz środek dezynfekujący w przemyśle żywieniowym.