Stearyna – kwas stearynowy

Stearyna nazywana również tristearyną jest triglicerydem, który swój początek bierze w kwasie stearynowym. Trójglicerydy to związki pochodzące z co najmniej dwóch, a najczęściej trzech różnych kwasów tłuszczowych.

Co to jest stearyna?



Z pierwszych dwóch zdań masz ogólną wiedzę na temat tego czym jest stearyna, ale pora przyglądnąć się jej nieco bliżej. Zacznijmy od tego, że możesz ją spotkać pod różnymi nazwami warto wymienić tutaj: Tristearyna; Trioktadekanoina; Tristearynian glicerolu.

Wzór chemiczny stearyny to C57H110O6

Występuje pod postacią białego i bezwonnego proszku który jest nierozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w Benzenie oraz rozpuszczalny w acetonie.

Produkcja stearyny jest procesem względnie prostym, uzyskuje się ją z tłuszczów zwierzęcych głównie wołowiny. Wspomniane tłuszcze są produktem ubocznym przetwarzania mięsa wołowego.

W przyrodzie występuje również w niektórych roślinach tropikalnych np. palmach.

Stearyna palmowa wytwarzana jest przez częściową krystalizację oleju palmowego w kontrolowanej temperaturze. Głównym beneficjentem z produkcji tego tłuszczu jest przemysł spożywczy, który wykorzystuje stearynę palmową do produkcji margaryny, produktów mlecznych czy cukierniczych.

Powróćmy do zwykłej stearyny, którą można oczyścić przez frakcjonowanie na sucho, dzięki czemu oddziela się wysokotopliwy materiał z dużą zawartością stearyny od cieczy bogatej w tłuszcze pochodzące z kwasu oleinowego.

Zastosowanie stearyny



Stearyna sama w sobie ma mniej zastosowań od kwasu stearynowego, ale wypada wspomnieć o produkcji świec i mydła. W przypadku mydła, stearynę miesza się z roztworem wodorotlenku sodu w wodzie. W wyniku tego działania uzyskuje się glicerynę i stearynian sodu stosowany w większości mydeł.

Czy stearyna jest szkodliwa?



Jak pokazują badania stearyna używana w świecach jest zdecydowanie zdrowsza od parafiny. Świeczki ze stearyny wydzielają zdecydowanie mniej rakotwórczych substancji. W przypadku świec parafinowych mamy do czynienia z niską temperaturą spalania przez co spalanie jest niepełne i wydzielają się niechciane cząstki.

Kwas stearynowy



Możesz spotkać się z błędnymi informacjami określającymi kwas stearynowy jako stearynę, nie są to nazwy pochodne, a dwa różne związki chemiczne. Kwas stearynowy opisywany jest wzorem C18H36O2 i występuje pod nazwami kwas oktadekanowy oraz właśnie kwas stearynowy.

Ta woskowa substancja jest ciałem stałym a nazwa podobnie jak w przypadku stearyny wywodzi się z greki i oznacza „łój”. Jest to jeden z najczęściej występujących nasyconych kwasów tłuszczowych występujących naturalnie.

Produkcja kwasu stearynowego opiera się na obróbce tłuszczów i olejów przez zmydlenie trójglicerydów z wykorzystaniem wody w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

Na rynku można spotkać się z oczyszczonym kwasem stearynowym oraz zmieszanym z kwasem palmitynowym. Jeżeli spotykasz się z tłuszczem bądź olejem, który ma w składzie kwas stearynowy to prawdopodobnie jest w nim więcej tłuszczu zwierzęcego, chociaż wyjątek stanowi jedzenie.

Kwas stearynowy zastosowanie



Kwas stearynowy ma wiele zastosowań, chociaż dominuje tu głównie kosmetyka i produkcja smarów, to znajdzie się również miejsce na branżę spożywczą w której pełni rolę dodatku do żywności oznaczonego jako E570.

Z racji na swoją niską toksyczność i obojętność stosuje się go do płytek w produkcji akumulatorów ołowiowo-kwasowych. Dzięki swoim właściwościom czas naładowania akumulatorach do którego produkcji wykorzystano kwas stearynowy jest krótszy niż w akumulatorach, które go nie posiadają.

Sole stearynianowe służą do zmiękczania PCV, a w połączeniu z cynkiem tworzy środek wykorzystywany w kartach do gier.

Kwas stearynowy w kosmetykach



Duża część pytań odnośnie kwasu stearynowego tyczy się jego zastosowania w kosmetyce, a to jest naprawdę spore. Przede wszystkim jest to element wykorzystywany w produkcji mydeł, szamponów czy produktów do golenia. Dzięki wykorzystaniu estrów kwasu stearynowego szampony i inne produkty kosmetyczne mają perłowy efekt.

To nie ta właściwość jest najważniejsza, a fakt że kwas ten chroni kosmetyki przez ich rozwarstwianiem co ma wpływ na trwałość kosmetyków. Spełnia również rolę nawilżacza i obrońcy skóry przed nadmierną utratą wody.

Kwas stearynowy jest produktem bezpiecznym, jeżeli widzisz, że znajduje się w składzie danego kosmetyku, bez obaw śmiało możesz kupować dany produkt.

Kwas stearynowy cena



Cena kwasu stearynowego jest różna, ale zazwyczaj bardzo przystępna wynika to z jego dużej dostępności i praktycznie nieograniczenia względem granic państw. Jeżeli są Państwo zainteresowani kupnem tego produktu, zapraszamy do kontaktu, a zobaczymy co da się zrobić.

Podobne wpisy

Wyjątkowo ciekawym tematem, bo tyczącym się każdego z nas jest pH naszej skóry. Na co dzień nie zastanawiamy się nad takimi rzeczami, o ile kobiety jeszcze zwracają na to uwagę przez stosowanie kosmetyków, tak wielu mężczyzn nie ma bladego pojęcia jakie pH ma ich skóra oraz dlaczego warto o nią dbać. Gdyby posłużyć się definicją skóry rod...

Stearyna nazywana również tristearyną jest triglicerydem, który swój początek bierze w kwasie stearynowym. Trójglicerydy to związki pochodzące z co najmniej dwóch, a najczęściej trzech różnych kwasów tłuszczowych. Co to jest stearyna? Z pierwszych dwóch zdań masz ogólną wiedzę na temat tego czym jest stearyna, ale pora p...

Sól potasowa, znana również jako chlorek potasu to substancja doskonale sprawdzająca się zarówno w nawozach potasowych jak i żywności. Z tego artykułu dowiesz się jakie zastosowania ma sól potasowa, jaka jest jej cena oraz jaki wzór ją opisuje. Czym jest sól potasowa? Na wstępie wypada powiedzieć czym jest sól potasowana...