Surowce chemiczne w przemyśle spożywczym

Surowce chemiczne w przemyśle spożywczym

 

 

Jakość jedzenia, które spożywamy każdego dnia ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Niestety w dzisiejszych warunkach, gdy zakupów dokonujemy głównie w supermarketach, nie możemy pozwolić sobie na żywność w 100% naturalną. Dlatego tak ważna jest rola surowców chemicznych w przemyśle spożywczym. Wykorzystują je wszystkie największe zakłady produkcji żywności, takie jak browary, młyny, zakłady przetwórstwa warzywno-owocowego, mleczarnie, piekarnie, cukiernie i rzeźnie. Głównym celem zastosowania surowców chemicznych jest przedłużenie świeżości produktów. Dzięki ich dodaniu do żywności, możemy spożywać ją bez obawy o zdrowie.

 

Zastosowanie surowców chemicznych w przemyśle spożywczym

 

 

W ciągu kilku ostatnich lat, przemył spożywczy na całym świecie bardzo się rozwinął. Producenci stale konkurują ze sobą wymyślając coraz to nowe typy jedzenia. Dzięki różnorodnej obróbce produktów, jeden z nich może stanowić podstawę do różnych dań, przekąsek czy dodatków. Oprócz smaku i wyglądu, producenci bardzo często stawiają również na długi termin przydatności do spożycia. Dzięki zastosowaniu surowców chemicznych w przemyśle spożywczym, firmy mogą w łatwiejszy sposób sprostać oczekiwaniom konsumentów. Surowce stosowane są przy podstawowych procesach, jakim podlega żywność. Wykorzystuje się je podczas mycia, czyszczenia, fermentacji, suszenia oraz pasteryzacji jedzenia. Tak naprawdę wykorzystuje się je na każdym etapie produkcji jedzenia i to od w dużej mierze od nich zależy, czy jedzenie przypadnie do gustu konsumentom. To właśnie surowce chemiczne poprawiają wygląd, smak oraz zapach produktów spożywczych, a także konserwują żywność, ograniczając jej psucie.

 

 

Węglan sodu

 

 

Jednym z powszechnie stosowanych surowców chemicznych w przemyśle spożywczym jest węglan sodu. Bardzo często występuje on na opakowaniach produktów pod nazwą E500. Ma konsystencję białego, krystalicznego proszku, który dobrze rozpuszcza się w wodzie. W środowisku naturalnym znaleźć można go w jeziorach sodowych, a także szczątkach roślin morskich. W przemyśle spożywczym węglan sodu wykorzystywany jest do spulchniania produktów. Pozwala również utrzymać ich odpowiednie pH oraz służy jako regulator kwasowości. Duże ilości tej substancji znajdują się w proszkach do pieczenia. Węglan sodu może również służyć jako dodatek do produktów. Znajdziemy go w dżemach, lodach, budyniu, maśle, krakersach oraz wyrobach z czekolady. Mimo że jest uznawany za substancję bezpieczną, to lekarze i dietetycy zalecają, by go nie nadużywać. Oprócz przemysłu spożywczego, węglan sodu używany także w przemyśle chemicznym i stanowi jeden ze składników proszków do prania, mydeł oraz szamponów.

 

 

Chlorek potasu

 

 

Chlorek potasu, czyli substancja o wzorze E508 to surowiec chemiczny w przemyśle spożywczym, który pełni funkcję konserwantu oraz regulatora kwasowości. Ma postać bezbarwnej lub białej cieczy, dobrze rozpuszczalnej w wodzie. Dzięki temu, że smakuje tak samo jak sól oraz wywołuje taką samą reakcję śliny, stosuje się go w produkcji żywności. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie producenci ograniczają zawartość niebezpiecznego dla zdrowia sodu. Chlorek potasu najczęściej stosowany jest w przetwórstwie mięsnym. Stanowi ważny składnik wędlin, konserw oraz pekli. W przeciwieństwie do soli nie powoduje problemów z krążeniem i nie zatrzymuje wody w organizmie, dzięki czemu producenci jedzenia sięgają po niego coraz częściej. Poza zastosowanie jako surowiec chemiczny w przemyśle spożywczym, chlorek potasu spotykamy również jako składnik mieszanki soli drogowej, nawozów potasowych, sztucznych ogni, zapałek oraz w przemyśle farmaceutycznym.

 

 

Kumaryna

 

 

Kumaryna to organiczny związek chemiczny wykorzystywany w szczególności w przemyśle tytoniowym oraz spirytusowym. Występuje w formie białego, krystalicznego proszku. W środowisku naturalnym możemy znaleźć ją w kilkudziesięciu gatunkach roślin, np. w cynamonie. W przemyśle spożywczym kumaryna wykorzystywana jest jak substancja maskująca niektóre zapachy. Stosuje się ją również do barwienia różnego rodzaju alkoholi, w tym wódki, likierów oraz grzanego wina. Niestety nadmiernie spożycie kumaryny może powodować nieprzyjemne dla zdrowia konsekwencje – nawet tak poważne choroby jak marskość oraz rak wątroby. Z tego względu Unia Europejska wprowadziła ograniczenia dla kumaryny stosowanej jako surowiec chemiczny w przemyśle spożywczym. Prawo wskazuje, że jej zwartość w produkcie nie może przekroczyć dwóch miligramów na jeden kilogram gotowego produktu. W przeszłości kumaryna była często stosowana także w przemyśle farmaceutycznym jako składnik przeciwobrzękowy i rozkurczowy. Niestety ze względu na toksyczność substancji ograniczono jej wykorzystanie w lekach i dzisiaj wykorzystujemy go głównie w chemii spożywczej.

 

 

Mleczan etylu

 

 

Kolejnym z surowców chemicznych stosowanych w chemii spożywczej jest mleczan etylu. Charakteryzuje się on łagodnym, mlecznym zapachem z wyczuwalną nutą owoców oraz kokosa. Związek występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych o pochodzeniu zwierzęcym oraz roślinnym. Znaleźć możemy go na przykład w winie, kurczaku oraz niektórych owocach. Jako surowiec chemiczny znajduj zastosowanie jak dodatek do żywności. Dzięki temu, że jest bezpieczny dla środowiska oraz ludzi, można stosować go bez obawy o zdrowie. Poza wykorzystaniem jako surowiec chemiczny w przemyśle żywieniowym, mleczan etylu ma coraz częstsze zastosowanie w przemyśle. Wykorzystuje się go jako rozpuszczalnik, a jego efektywność jest podobna do tradycyjnych rozpuszczalników na bazie węglowodorów. Dzięki swoim właściwościom zapachowym, jest stosowany jako środek zapachowy w produkcji wyrobów kosmetycznych i perfumowanych.

Podobne wpisy

Wyjątkowo ciekawym tematem, bo tyczącym się każdego z nas jest pH naszej skóry. Na co dzień nie zastanawiamy się nad takimi rzeczami, o ile kobiety jeszcze zwracają na to uwagę przez stosowanie kosmetyków, tak wielu mężczyzn nie ma bladego pojęcia jakie pH ma ich skóra oraz dlaczego warto o nią dbać. Gdyby posłużyć się definicją skóry rod...

Stearyna nazywana również tristearyną jest triglicerydem, który swój początek bierze w kwasie stearynowym. Trójglicerydy to związki pochodzące z co najmniej dwóch, a najczęściej trzech różnych kwasów tłuszczowych. Co to jest stearyna? Z pierwszych dwóch zdań masz ogólną wiedzę na temat tego czym jest stearyna, ale pora p...

Sól potasowa, znana również jako chlorek potasu to substancja doskonale sprawdzająca się zarówno w nawozach potasowych jak i żywności. Z tego artykułu dowiesz się jakie zastosowania ma sól potasowa, jaka jest jej cena oraz jaki wzór ją opisuje. Czym jest sól potasowa? Na wstępie wypada powiedzieć czym jest sól potasowana...