Kwas adypinowy

Kwas adypinowy (adipic acid) zwany jest również kwasem heksanoidowym. Jest to związek organiczny będąc najważniejszym kwasem dikarboksylowym dla przemysłu. Jego wzór chemiczny wygląda następująco: (CH2)4 (COOH)2. Występuje głównie pod postacią białego krystalicznego proszku, produkcja tego kwasu oscyluje w granicach 2,5 miliona kilogramów każdego roku.

Produkcja

Kwasu adypinowego podlega procesowi wytwarzania z mieszaniny cykloheksanonu i cykloheksanolu. W wyniku tego powstaje olej KA który jest utleniany kwasem azotowym,

Zastosowanie

Największa część produkcji przeznaczona jest do wytwarzania monomeru stosowanego w nylonie. Kwas adypinowy to głównie związek wykorzystywany do produkcji polimerów.

Niewielkie ilości kwasu adypinowego stosuje się w przemyśle żywieniowych do aromatyzacji produktów. Swoje zastosowanie znalazł również w proszkach do pieczenia jako element zwalczający niepożądane właściwości kwasu winogronowego.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2