aldehyd octowy

Pierwszym skojarzeniem każdej osoby słyszącej o aldehydzie octowym jest alkohol, ale zanim poruszmy tę kwestię parę istotniejszych faktów. Aldehyd octowy to organiczny związek chemiczny o wzorze CH3CHO.


Znajduje się w przyrodzie w takich produktach jak kawa, chleb czy dojrzałe owoce. Oczywiście produkcja na dużą skalę w przemyśle również jest obecna.
Produkcja aldehydu octowego wynosi ponad 1 milion ton. Jako główną metodę pozyskiwania aldehydu stosuje się utlenianie etylenu metodą Wackera. Do pozostałych metod należą hydratacja acytyleny, utlenianie etanolu oraz hydroformylacja metanolu.


Aldehyd octowy stosuje się w głównej mierze do produkcji kwasu octowego. Jest ważnym prekursorem pochodnych pirydyny, pentaerytrytolu i aldehydu krotonowego.


Jako ciekawostkę warto dodać, że aldehyd octowy jest wywarzany przez wątrobę człowieka w celu dalszego rozłożenia i wydalenia alkoholu z organizmu.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2